Infektioner och vårdbehov enligt vaccinationsskydd

Materialet på sidan uppdateras varje månad, den vardag som följer efter den 15:de i månaden, varvid uppgifterna uppdateras fram till slutet av föregående månad.

Incidensen av infektioner som krävt sjukhusvård bland den utsatta befolkningen (per månad/100 000 personer) enligt ålder och vaccinationsskydd, 01.01.2023 – 31.03.2023

Incidensen av infektioner som krävt sjukhusvård bland den utsatta befolkningen (per månad/100 000 personer) per månad enligt vaccinationsskydd, Åldersgrupper tillsammans, 01.01.2023 – 31.03.2023

Incidensen av infektioner som krävt sjukhusvård bland den utsatta befolkningen (per månad/100 000 personer) enligt kön och vaccinationsskydd, Åldersgrupper tillsammans, 01.01.2023 – 31.03.2023

Om innehållet

Vaccinationsskydd: Inget vaccinationsskydd innebär att en person inte har vaccinerats eller att det inte har gått tillräckligt lång tid sedan den första dosen (minst 21 dagar). Partiellt vaccinationsskydd innebär att den första dosen har tagits för minst 21 dagar sedan, men att den andra dosen har ännu inte tagits eller att det har inte gått tillräckligt lång tid sedan den (minst 7 dagar). Ett fullständigt vaccinationsskydd utan booster innebär att minst två vaccindoser har tagits för minst 7 dagar sedan, men att en tredje dos inte har tagits eller att det inte förflutit tillräkligt tid sedan den tagits (minst 7 dagar). Ett fullständigt vaccinationsskydd och booster betyder att en tredje vaccindos har tagits för minst 7 dagar sedan.

Befolkningsgrupper: Befolkningsgrupperna har bildats enligt vaccinationsskydd, åldersgrupp och kön. En person kan byta befolkningsgrupp med tiden. Vid beräkningen av nyckeltalen för materialet används åldersgrupperna 12–19, 20–29,..., 70–79 och 80 +, men resultaten presenteras med en grövre åldersindelning. Könsspecifika uppgifter presenteras inte enligt åldersgrupp eller månad i materialet.

Population och falldefinitioner: Materialet består av personer i befolkningsdatasystemet. Coronavirusinfektioner och vårdhändelser i anslutning till infektionen statistikförs i detta material enligt dagen då coronavirusinfektionen införts i registret över smittsamma sjukdomar. Händelserna kopplas till det vaccinationsskydd som personen har haft på statistikföringsdagen. Sjukhusvården är alltid en del av infektionen och intensivvården en del av sjukhusvården det vill säga att det finns maximalt en sjukhusvård per infektion och en intensivvård per sjukhusvård. Uppgifterna om sjukhusvård baserar sig på perioder av vård på bäddavdelning i Vårdanmälningssystemet som har börjat -7/+14 dagar räknat från dagen för statistikföring av infektionen och till vilken det hör en diagnos som antyder infektion i luftvägarna eller coronavirus. Uppgifterna om intensivvård baserar sig på COVID-19 kodade vårdtillfällen i kvalitetsregistret över intensivvården som om har börjat -7/+28 dagar räknat från dagen för statistikföring av infektionen. Denna granskning av dödsfall omfattar oberoende av dödsorsaken sådana fall som har ett tidsmässigt samband med coronavirusinfektionen (0–30 dagar).

Persontid och uppföljningstid: Persontiden mäter tiden för alla personer som ingår i materialet och uppföljningstiden tiden för personer som är utsatta. I materialet inleds beräkningen av tiden för varje medverkande person den 1.3.2020. För varje person beräknas per månad hur många dagar de har tillhört varje vaccinationsskydd och åldersgrupp. Nutid eller dödsfall avslutar ackumuleringen av persontid och uppföljningstid. Dessutom avslutar en coronavirusinfektion ackumuleringen av uppföljningstid.

Incidenser i olika befolkningsgrupper: Incidens avser antalet fall i förhållande till befolkningsgruppens storlek och granskningstiden. För att beräkna incidenser räknar man ihop persontiden, uppföljningstiden och händelserna per månad för varje befolkningsgrupp. Allmänt taget fås incidensen av en händelse i en befolkningsgrupp genom att antalet händelser i gruppen i fråga divideras med motsvarande persontid. Med hjälp av en sådan incidens på befolkningsnivå kan man till exempel bedöma sjukdomsbördan. Incidensen bland utsatta personer i den befolkningsgrupp som granskas, det vill säga en så kallad riskfrekvens/hotfunktion, fås genom att dividera antalet händelser i gruppen med gruppens uppföljningstid. Till exempel kan man genom att jämföra riskfrekvensen hos ovaccinerade och vaccinerade befolkningsgrupper bedöma vaccinationens effektivitet. För närvarande presenteras endast incidenser hos den utsatta delen av befolkningen i materialet. Incidenserna presenteras i enheten per 30 dagar per 100 000 personer (dvs. per 100 000 personmånader, dvs. per 3 000 000 persondagar).

Standardisering av ålder och kalendertid: Eftersom vaccinationstäckningen, den tid en person haft olika vaccinationsskydd och förekomsten av allvarlig coronavirussjukdom skiljer sig mellan åldersgrupperna, ger en kombination av fall och person-/uppföljningstider i olika åldersgrupper i sig inte några jämförbara incidenser mellan olika grupper av vaccinationsskydd. För att förbättra jämförbarheten sammanslås åldersgruppsspecifika incidenser med hjälp av åldersfördelningen hos Finlands befolkning i januari 2021 (åldersstandardisering). Dessutom ackumulerar olika åldersgrupper uppföljningsdagar i olika vaccinationsskydd under olika månader, vilket gör det svårt att jämföra över månader. Därför kombineras incidensen med hjälp av månadernas relativa längd då incidensen presenteras över flera kalendermånader. Om p(k) är den relativa andelen av befolkningen i åldergrupp k, q(c) är andelen dagar i kalendermånaden c av dagarna i granskningsmånaderna totalt och I(k, c) är den (icke-standardiserade) incidensen i åldersgrupp k under månad c, så är den ålders- och månadsstandardiserade incidensen I(tot) = sum_c q(c) x [sum_k p(k) x I(k,c))], där summeringen går över de kombinerade åldersgrupperna k och månaderna c. Den åldersstandardiserade incidensen motsvarar att befolkningen i Finland 1/2021 skulle ha haft de åldersgruppsspecifika incidenser som ska granskas. För att enskilda fall i en mycket liten grupp inte ska störa den åldersstandardiserade incidensen tas uppgifter från den enskilda åldersgruppen med om uppföljningstiden/persontiden för den befolkningsgrupp som granskas är minst 2 000 personmånader.

Anmärkningar om jämförbarheten: De åldersstandardiserade incidenserna i olika grupper av vaccinationsskydd är jämförbara först från slutet av sommaren 2021, då det i alla åldersgrupper började finnas personer i gruppen med fullständigt vaccinationsskydd. De åldersstandardiserade incidenserna av partiellt vaccinationsskydd är (trots standardiseringen av kalendermånaden) svagt jämförbara, eftersom största delen av de olika åldersgrupperna har haft ett partiellt skydd vid olika tidpunkter under året. I början av 2021 är inte heller de åldersgruppsspecifika incidenserna jämförbara, eftersom vaccinationerna även inom en åldersgrupp vanligtvis har inletts med olika riskgrupper. Detta material omfattar ingen specificering enligt riskgrupper. Icke-åldersstandardiserade incidenser kan beräknas utifrån uppgifter som fås från gränssnittet för öppna data, vilka omfattar uppföljningsperioden för befolkningsgrupper och antalet händelser. Dödsorsaker, som vanligtvis registreras först med flera månaders fördröjning, har inte kopplats till materialet. Därför finns det inga uppgifter om den egentliga orsaken till dödsfall i samband med coronavirusinfektion.